Gå till innehåll

Hockeykort

Hockeykort, som också kallas hockeybilder, har funnits under många år och har länge faschinerat de yngsta fansen och entusiasterna av sporten. Det har varit populärt i Sverige i vågor och de är vanligtvis tryckta på ett något tjockare papper. Korten kommer i olika upplagor och särskilt speciella kort finns ofta bara i något enstaka exemplar och kanske har en autograf eller en bit av en hockeytröja eller klubba fastklistrad. Av klassiska marknadsekonomiska principer blir alltså de kort som det finns få av mest värda på marknaden.

Korten kan alltså innehålla:

  • Autograf
  • Bit av en klubba
  • Bit av en matchtröja

De första korten gavs ut för ca 100 år sedan av företaget Imperial Tobacco. Störst popularitet har korten haft i USA och Kanada där sporten är som störst, men även i norra Europa har de i omgångar varit mycket populära. In The Game och Upper Deck är de kändaste tillverkarna idag.

Tidigare fick korten visa bilder på slagsmål, men sedan 1973 är detta förbjudet, vilket är förståeligt då mindre barn är främsta målgruppen för produkten.

Andrahandsmarknaden är dock förvirrande. Ofta kan man hitta förteckningar över värdena på olika kort och stundtals kan det vara hisnande summor. Kanske är det Wayne Gretzkys första kort med en autograf på det gäller. När man då ser ”värdet” på denna är det lätt att tro att man kan få dessa pengar om man får tag i kortet. Men så är det alltså inte. Precis som i alla transaktioner mellan säljare och köpare behöver man komma överens om pris och i detta fallet är det ju inte en faktisk köpare som varit beredd att betala denna summan.

Man ska dock inte bara fokusera på pengar förstås, utan komma ihåg det roliga med att samla korten, organisera dem i pärmar och byta med varandra i olika konstellationer. Ja, att tjäna pengar på korten är alltså inte alltför realistiskt, men se till att hålla i speciella kort du samlat på dig, för med tiden kanske de kan bli mycket värda!