Gå till innehåll

Kända svenska hockeyspelare

Sverige är som bekant ett väldigt känt land i hockeyvärlden och har så varit under en mycket lång tid. De första svenskarna kom till amerikanska, högsta ligan NHL redan på ….. och ända fram tills idag har svenskarna varit ett av de länder som exporterat mest talang till ligan.

Det finns alltså många svenskar att välja bland om man ska nämna några, men de kanske allra kändaste historiskt måste ändå sägas vara Börje Salming, Mats Sundin, Niklas Lidström och Peter Forsberg. Dessa var alla med och definierade vad vi känner som modern hockey och har stort inflytande både på hur det spelas och på dess ökade popularitet. Flera av dem är dessutom affärsmän som ser till att deras varumärken ständigt är aktuella i form av allt från underklädeskollektioner till investeringar i mindre bolag. Även bröderna Sedin förtjänar att nämnas i detta sammanhang.

Om vi blickar mer mot senare år har spelare som Henrik Lundquist och Henrik Zetterberg kanske varit de mest framträdande och Lundquist har ansetts vara en av de bästa målvakterna i hela NHL.

Så med andra ord ser det ut som att återväxten av svenska storspelare är god. Den svenska hockeytraditionen står sig fortfarande stark och det är fortfarande en av de sporter som har flest utövare både på amatörnivå och proffsnivå. Hur kan det komma sig? Förmodligen har det att göra med att att det funnits idoler som de yngre kan se upp till och som kan visa att det till exempel är möjligt att från en mindre ort i Sverige att nå den absoluta världseliten.